Mandarinfisken (Synchiropus splendidus) brukar ofta nämnas när man talar om spektakulära saltvattensfiskar. Den ser nästan ut som om den skulle vara en seriefigur från någon film med sitt intrikata och färgglada mosaikmönster. Kroppen skiftar i olika nyanser av grön, blå och orangeröd. Mandarinfisken blir inte större än 10 cm och kan hållas i ett 100 liters akvarium. Honorna är mindre än hanarna och har mindre fenor. Ryggfenan är ofta bara hälften så stor som hos hanarna.
Mandarinfisk kan ibland matvägra i akvarier. Det är bäst att hålla den i ett akvarium med mycket levande sten, minst 30 kg, för då kan den äta naturligt förekommande smådjur och polyper precis som den skulle ha gjort i det vilda. Bäst är att låta akvariet vara igång i åtminstone 6 månader innan man skaffar Mandarinfisk, eftersom det ger olika smådjur en chans att växa till sig och frodas i akvariet. Du kan komplettera kosten med småräkor, mygglarver och romkorn. En del akvarister har lyckats träna sina Mandarinfiskar att acceptera frusen mat, men det är svårt. Mandarinfisken räknas som en revsäker fisk, men ibland bestämmer den sig för att smaka på mindre korallpolyper. Det är därför säkrast att hålla den under uppsikt.
Eftersom Mandarinfisken helst äter sådant som växer naturligt i akvariet, bör man om möjligt undvika filter som använder sig av ozon eller ultraviolett ljus eftersom det kan döda organismer som behövs i ett välfungerande ekosystem. När dessa små organismer dör blir det ont om mat för något större organismer, och så fortsätter det hela vägen upp till copepods och liknande som Mandarinfisken äter. Copepods har också ett fristimmande stadium i sin livscykel där de är känsliga för ozon och ultraviolett ljus.
Mandarinfisken är extremt lugn och fredlig, och bör därför inte kombineras med aggressiva arter. Även om de låter Mandarinfisken vara ifred, kan det hända att de snappar åt sig all mat innan Mandarinfisken får en chans att äta. Blennies och Smörbultar brukar fungera mycket bra tillsammans med Mandarinfisk. Sjöhästar är inte heller ett problem, så länge det finns tillräckligt med mat åt både Mandarinfiskarna och Sjöhästarna.
Trots att Mandarinfisken räknas som en svårskött fisk är den tämligen tolerant när det kommer till vattentemperatur och salthalt. Att fisken överlever är dock inte det samma som att den mår bra och trivs. Försök därför hålla vattentemperaturen mellan 24 och 26 grader C, salthalten runt 1.025 och pH-värdet så nära 8.3 som möjligt.
I naturen finner vi ofta Mandarinfiskar i områden med mycket vågor och strömmar, och det är därför troligt att de uppskattar akvarier med mycket vattenrörelse. Det kan dock vara en bra idé att stänga av pumparna när du matar din Mandarinfisk eftersom den inte direkt är en snabbätare.
När du dekorerar akvariet bör du ställa i ordning flera bra gömställen, t ex skrevor och grottor, som Mandarinfisken kan dra sig tillbaka till. Mandarinfiskar blir mindre rädda och stressade om de har möjlighet att hålla sig gömda när de känner för det. Detta leder i sin tur till att de blir mindre skygga, så bra gömställen kan göra att du får se mer av din fisk, inte mindre.