Kejsarfiskar

Kejsarfiskarna tillhör familjen Pomacanthidae. Dessa arter hör hemma i tropiska delar av Atlanten, Indiska oceanen och västra Stilla Havet. Deras kroppar är mycket höga och smala och stjärtfenan är rundad eller månformad. Kejsarfiskar har inte bara en iögonfallande kroppsform, de brukar också vara dekorerade i uppseendeväckande starka färger och intressanta färgkombinationer. En kejsarfisk blir lätt blickfånget i vilket akvarium som helst. Färgteckningen varierar ofta stort mellan unga och vuxna kejsarfiskar inom samma art, troligen för att de unga ska slippa bli attackerade av vuxna fiskar.

I det vilda brukar Kejsarfiskar hålla till på grundt vatten och de simmar sällan djupare än 20 meter. Man har hittat Kejsarfisk nere på 50 meters djup, men det är ovanligt. Kejsarfiskar trivs nära korallrev och vissa arter, t ex Nikobarkejsaren (Pomacanthus imperator), äter koraller, så det är viktigt att du väljer art med omsorg om du vill hålla en kejsarfisk i ett revakvarium.

Kejsarfiskar lever i harem och de är en sorts hermafroditer; en kejsarfisk är först hona, och övergår sedan till att vara hane. Om du håller en stor och en liten kejsarfisk tillsammans kommer den stora utvecklas till en hanne medan den lilla förblir en hona. Ofta kan det här gå ganska fort.

Matvanorna varierar mellan de olika kejsarfiskarna. Det är vanligt att de vill ha en mycket varierad kost bestående av bland annat kräftdjur, romkorn, svampar och alger. Om de hålls på en alltför ensidig kost i akvariet försämras deras immunförsvar. Det ä alltid viktigt att ta reda på vad just din art föredrar, istället för att gå på generella rekommendationer. Kejsarfiskar tillhörande släktet Genicanthus äter t ex nästan bara zooplankton i det vilda. Arter tillhörande släktet Centropyge äter nästan bara alger, men kan också uppskatta svampar. I Centropyge hittar du två mycket populära akvariefiskar, Tvåfärgad Dvärgkejsare (Centropyge bicolor) och Eld Dvärgkejsare (Centropyge loriculus). Det händer att de här båda arterna säljs som revsäkra, men man bör inte riktigt lita på det. Det har hänt att de börjat förstöra koraller, så det är alltid bäst att hålla ett öga på dem. Några av arterna i släktet Pomacanthus äter enbart koraller och polyper. Vill du hålla dessa kejsarfiskar måste du se till att de får den sortens mat även i fångenskap. Välsorterade akvariebutiker brukar sälja specialfoder som innehåller polyper. Dessa fiskar är givetvis inte revsäkra.

Kejsarfiskar varierar mycket i storlek beroende på art, vissa blir over en halv meter långa medan andra stannar kring 10 cm. Om ditt akvarium är ganska litet är det bäst att välja någon av dvärkejsarna från släktet Centropyge. Dessa arter kan hållas i 100 liters akvarium. Det är dock på intet sätt några lämpliga nybörjarfiskar. Akvariet måste vara väletablerat och eftersom de äter alger i det vilda är det bra om det finns viss algväxt i det. Komplettera med grönsaker, t ex ärtor och spenat. Vissa arter tycker om svamp. När de hålls i akvarium accepterar de ofta mat det inte skulle äta i naturen, såsom räkblandningar. Om du vill hålla Centropyge aurantia, Centropyge Bicolor, Centropyge ferrugatus eller Centropyge nox är det extra viktigt att vattenkvalitén är perfekt. Det är därför bäst att ha dem i större akvarium, helst 200 liter eller mer, eftersom det är svårt att hålla uppe vattenkvalitén i ett 100 liters akvarium.