Namnet Guldfisk täcker många olika sorters fisk, men de tillhör alla arten Carassius auratus. Ett problem för nybörjare som ska föda upp guldfiskar är se skillnad på könen. Skillnaden ser man bara när de är i lekkondition, och man ser det främst på hannen som får små vita knottror på fenorna och ibland på huvudet. Se efter noga på gälarna och bröstfenorna.
Guldfiskar kan para sig redan när de är ett år gamla men är på topp runt 3-års ålder. Innan de har vuxit och blivit minst 8 cm är det omöjligt att veta vilket kön de tillhör. Många uppfödare säger att man ska hålla i sär könen när det inte är lekperiod, vilket är omöjligt innan man har fastställt könet.
Det är framförallt temperaturskillnader i vattnet som framkallar leklusten hos Gulfiskar. Guldfiskar parar sig när det är 10-26ºC, men den ideala temperaturen är 20ºC. För att framkalla parning kan man antingen hålla sina guldfiskar i trädgårdsdammar utomhus där de får uppleva den naturliga övergången från vinter till sommar, eller så kan man imitera årstidsväxlingen genom att sakta höja vattentemperaturen. För att försäkra sig lite extra om att det ska bli befruktning bör man ha två hannar för varje hona. Kom ihåg att varje fisk behöver ungefär 65 liter vatten och de vill inte ha det för trångt när de ska leka.
Det är lätt att se när det är dags för parning. Hannen simmar då efter honan och knuffar henne på magen i flera timmar, det är hans lek jakt ritual. Om allt stämmer händer det här ungefär 5 dagar efter att de blivit sammanförda. När honan är redo lägger hon flera kullar med ägg, varav den första kullen är mest fertil. Hon kan lägga 500-1000 ägg, men alla kläcks inte på samma gång. Hannen kommer att befrukta äggen på en gång genom att spruta mjölke på dem.
När honan har lagt sina ägg och de blivit befruktade bör äggen tas upp ur vattnet, sköljas med åldrat vatten som har samma temperatur som det gamla, och flyttas över till ett nytt 75 liters (20 gallon) akvarium. Vattendjupet ska inte vara mer än 15 cm eftersom vattentrycket påverkar deras förmåga att stiga upp till vattenytan.
Äggen kläcks vid ungefär 21ºC. Om vattnet är kallare än så måste temperaturen höjas försiktigt. De klaraste äggen är de som är mest fruktsamma och har störst chans att kläckas. De mörkare äggen är obefruktade och framkallar ofta svampinfektioner, därför bör man ta bort dem. Några droppar metylen-blått minskar risken för svampinfektion.
När ynglen har kläckts har de en full gulsäck och ska inte matas de första 48 timmarna. Under den här tiden är det vanligt att de sjunker till botten och de ska inte störas. Under den här tiden absorberar ynglen gulsäcken och utvecklar en simblåsa, när den är färdigutvecklad lyfter de från botten av sig själva.
Efter 48 timmar är de små guldfiskarna hungriga och redo att bli matade. Man kan ge dem, havremjölsdeg, hårdkokta ägg är särskild yngelmat från akvarieaffären. De behöver bara så mycket mat som de kan äta upp på 20 minuter, resten kan försiktigt sugas upp med en hävert för att inte förstöra vattenkvalitén.