Levandefoder

I denna guide:

Om du vill ge dina fiskar levande foder finns det många olika foderdjur som är lätta att odla hemma. Det finns också foderdjur man kan köpa i akvarieaffären eller samla in i naturen. Man bör dock komma ihåg att foderdjur kan sprida sjukdomar. En del djuraffären säljer t ex svag/sjuk småfisk som matfisk åt akvarister, vilket givetvis ökar risken för smittspridning. (Det finns givetvis även seriösa akvariebutiker som håller strikt på sina karantänsregler och anstränger sig för att de foderdjur som säljs ska vara så säkra som möjligt.) Om du plockar foderdjur från naturen riskerar du också att få med dig sjukdomsalstrande organismer. Man ska därför helst avstå från att plocka mat från platser där det lever fisk, t ex en utomhusdamm med fisk i. Att gräva maskar ur komposten är säkrare, eftersom det troligen finns betydligt färre parasiter där som har fisk som värddjur.

Att ge sina fiskar levande foder har dock också stora fördelar, och många arter blir mer resistenta mot sjukdomar om de hålls på en varierad kost som innehåller en viss mängd foderdjur. Som med så mycket annat inom akvariehållningen får man väga fördelar mot nackdelar. Man kan minska risken för sjukdom genom att odla sina egna foderdjur eftersom man då i alla fall kan kontrollera den miljö de växer upp i.

Obs! Köp inte maggots från sportfiskebutiker. Djur som säljs som bete har ofta extratjockt skin, och ibland är de behandlade med olika kemikalier. De är lämpliga som bete, inte som föda på lång sikt.

Fånga daggmask

Om du har en kompost eller en trädgård kan du samla in daggmask och ge till dina fiskar. Som nämnts ovan är risken ganska liten att introducera sjukdomar via jordlevande maskar, eftersom de inte kommer i kontakt med annan fisk i naturen. Efter ett regn brukar det vara lätt att hitta daggmask eftersom de måste lämna sin jordgångar för att undgå att drunkna.

Större köttätande ciklider är kända för att uppskatta daggmask, men de är definitivt inte ensamma om att göra det – en lång rad olika fiskar älskar att äta daggmask. Större fiskar kan ta hela daggmaskar. Om du har mindre arter är det bäst att dela daggmasken i förväg. Daggmaskar är mycket energirika, så ge inte dina fiskar daggmask för ofta eftersom det kan leda till övervikt.

Om du vill förvara levande mask hemma kan du göra det i vanligt matjord. Håll jorden fuktig, men vattna inte för mycket i taget eftersom du då dränker maskarna. Mata dem frukt, grönsaker och annat grönt, helst sådant som börjat bli lite kantstött redan. Det är bra att smula ned ett äggskal i mellan åt. Tänk på att maskarna inte behöver mycket mat. Överdriven matning kommer att leda till att frukt mm börjar ruttna i jorden och lukta illa. Om du tar väl hand om dina daggmaskar kan de börja föröka sig i fångenskap. Då har du alltid ett bra matförråd tillhands för dina fiskar.

Om du vill göra det enkelt att fånga in mask kan du läcka en säck eller liknande material över jorden. Maskarna kommer då att våga krypa upp till ytan och äta mat du lämnar under säcken.

Odla microworms

Om du vill odla microworms hemma behöver du en startkultur. Blanda lite ljummet vatten med en sked öljäst. Blanda jästlösningen med havregryn och placera i en plastburk med lock. Locket måste ha lufthål i sig. Lägg microworms i burken och ställ den på en plats där temperaturen håller sig mellan 18 och 24 grader C. Efter 3-5 dagar kan du se hur havregrynen är fulla med microworms. Använd en glasspinne eller liknande för att samla upp microworms och mata dina fiskar med dem.

Tips! Om dina fiskar behöver få i sig extra vitaminer kan du tillsätta vitaminer till havregrynen.

Odla vattenloppor (Daphnia)

Vattenloppor är inga riktiga loppor utan kallas bara så på grund av hur de rör sig. De kommer alltså inte börja suga blod från dina fiskar. Om du inte vill ge dig ut för att fånga vattenloppor i det vilda kan du köpa en färdig starkultur från en akvariebutik.

Rengör en grund behållare och fyll den med vattnet. Vattnet ska helst ha ett pH över 7.0. Placera startkulturen i vattnet och ställ behållaren på en plats där vattenlopporna får gott om sol, men är skuggade under de timmar på dagen då solen är som starkast. Om de börjar växa alger kan vattenlopporna dö.

Mata dina vattenloppor med jäst, ruttnande salladsblad och liknande. Vattenloppor älskar kikärtsmjöl. Det räcker med väldigt lite mat. För mycket mat skapar dålig lukt och vattenlopporna kan dö av syrebrist.

Använd en finmaskig håv för att fånga in vattenloppor när det är dags att mata dina fiskar.

Odla fluglarver

De allra flesta av oss har nog lyckats odla bananflugor någon gång, även om det kanske inte riktigt var planerat. Om du vill odla flugor/fluglarver mer seriöst kan du använda dig av två plastburkar. Gör hål i en liten plastburk med lock och placera lite kött eller fisk i den. Ställ den lilla burken i en större burk (utan lock) och placera i en skuggig del av trädgården eller balkongen. Det brukar inte ta många timmar innan flugor har lokaliserat köttbiten och lagt sina ägg i den. Inom några dagar kommer köttet vara fyllt av fluglarver som du kan mata dina fiskar med. (Odla flugor fungerar givetvis inte särskilt bra under den svenska vintern, utom möjligen då bananflugorna i köket som många småfiskar faktiskt uppskattar.)