Termen Barb används ganska fritt och kan skapa en viss förvirring. Normalt sett syftar man enbart på fiskarter tillhörande släktet Barbusi Karpfiskfamiljen (Cyprinidae). Det finns dock många fiskar tillhörande andra släkten i Karpfiskfamiljen som också kallas för Barber i dagligt tal. För att göra det hela ännu mer komplicerat så har många arter som tidigare tillhörde släktet Barbus nu flyttats till släktet Puntius.
Många Barber passa utmärkt i akvarium och kan hållas även av nybörjare. De är tåliga, leker gärna i fångenskap och eftersom de är fredliga fungerar de bra i sällskapsakvarier. Om du vill ha en vacker fisk med starka färger finns det många barber att välja mellan.
Några av de mest välkända barberna är Barbus brevipinnis (Kortfenad barb) och Barbus callipterus (Kongo barb)från Afrika, och Puntius tetrazona (Tiger barb) från Sydostasien. Tiger barben är en av de arter som flyttats från Barbus till släktet Puntius.
Generellt sett bör Barber hållas i stim, men det finns undantag så det är alltid bra att ta reda på mer detaljerad fakta om just de arter du är intresserad av att hålla. Stimmet bör bestå av minst 5-8 fiskar, gärna fler. Barber är fredliga och man ska därför inte hålla dem med mer aggressiva arter eftersom de kan bli trakasserade då. Vissa barber, t ex den populära Tiger barben () är känd för att bita andra fiskars fenor och ska därför inte hållas i samma akvarium som fiskar med långa, delikata fenor.
Försök efterlikna Barbernas naturliga miljö när du ordnar akvariet för dem. Detta innebär bland annat att inkludera gott om växter. Barber kan bli skygga om ljuset är för starkt, så flytande växter är en bra idé. Färgen kan också påverkas. Barber tycker även om andra sorters akvariedekoration som skapar bra gömställen, t ex rötter och stenar. Att fylla hela akvariet med växter och dekorationer är inte tillrådigt, eftersom Barber är energiska och vill ha en öppen yta att simma runt i också.
När det gäller vattenkvalitén är det givetvis bäst att härma Barbernas naturliga miljö även i detta avseende. pH-värdet bör vara kring 7.0 eller strax där under. Många Barber är mycket tåliga och kan anpassa sig till andra förhållanden, men de mår bäst om de slipper. Olämplig vattenkvalité kan bland annat göra att deras färger blir matta, och det kan också få dem att avstå från att leka.
Att få Barber att äta i fångenskap är sällan något problem, de äter det mesta man ger dem. Det är alltid bra att ta reda på vad din art äter i det vilda för att kunna anpassa kosten bättre. Om du inte vet vad din art äter fungerar det ofta bra med ett flingfoder för blandkostare (omnivora) som bas. Gör kosten mer varierad genom att erbjuda Artemia, larver eller liknande köttig mat ibland.
Om du vill odla Barber är det bra att ge dem ett eget lekavkarium. För många av de mest populära arterna räcker det med 30 liter, men större arter behöver förstås mer plats. Vissa arter bör hållas i par i lekakvariet, medan andra hålls bäst i harem med en hanne och tre honor.
Bland Barberna hittar vi många olika fortplantningstekniker, de kan t ex sprida sina ägg i vattnet eller lägg dem på substratet. Många arter uppskattar Javamossa eller liknande vattenväxter i lekakvariet. Det är vanligt att Barber äter upp sina ägg, så flytta de vuxna fiskarna från lekakvariet när äggen blivit befruktade. Ynglen brukar vara redo att kläckas efter 24-48 timmar, och sedan tar det ytterligare några dygn innan ynglen är frisimmande. Vänta med att mata dem tills gulesäckarna är slut. Infusoria är bra som första föda, sedan kan du successivt övergå till Artemia i takt med att ynglen växer till sig.